Categorii retete

Bucatarie traditionalaInghetataBucatarie portughezaBucatarie scandinavaBucatarie argentinianaBucatarie evreiascaBucatarie germanaBucatarie olandezaBucatarie egipteanaBucatarie arabaBucatarie thailandezaBucatarie algerianaTorturiBucatarie americanaSalateBucatarie greceascaBucatarie frantuzeascaBucatarie indianaBucatarie chinezeascaBucatarie turceascaBucatarie japonezaMancare de postMancare de CraciunMancare de PastiPrajituriSandwish-uriCocktail-uriBucatarie spaniolaBucatarie italianaBucatarie maghiara

 

Recomandari

Lumea Placintelor Bella Romania

Bucatarie portugheza

In mod paradoxal arta culinara portugheza este putin cunoscuta. Ea a ramas oarecum in umbra celei spaniole. Cu toate acestea diferentele dintre cele doua sunt fundamentale, sau daca vreti, asemanarile tin mai degraba de particularitati lingvistice. 

 Climatul generos, relieful variat si marea ofereau din start premisele unei bucatarii bogate si variate. Incepand insa cu secolul al XV cand primele vase pleaca spre Brazilia, Orient si Africa, gastronomia portugheza isi deschide portile pentru experimente extraordinare arome si ingrediente noi dintre cele mai spectaculoase. Piperul, ghimbirul, coriandrul, sofranul, nucsoara, orezul, ceaiul, cafeaua, ardeii si rosiile, cartofii, sunt doar cateva din descoperirile care au revolutionat inevitabil si modul portughez (si mai apoi european) de a percepe bucataria. La toate acestea se mai adauga si contactele cu triburi, popoare si populatii din zonele descoperite.

 E foarte greu sa incerci sa vorbesti despre tot ceea ce inseamna gastronomie portugheza in doar cateva randuri, de la bacalhau (codul) pentru care exista aproape o reteta pentru fiecare zi a anului, la sardine, la fructe de mare, la sosuri, nenumarate preparate din carne de porc, salate, prajituri cu zahar si oua sau vinul de porto.

 Gradul de dificultate al felurilor portugheze variaza, in functie de timpul pe care esti dispus sa il petreci in bucatarie. Oricat ar fi insa de simpla, bucataria portugheza ofera experiente gustative inedite. Fie ca e vorba de preparatele de peste (cod, creveti, scoici, pastrav, somon, crab) sau de carne de porc, portughezii sunt maestrii imbinarii gusturilor, al condimentelor si ierburilor aromatice. Caldeirada este un fel de ostropel de peste inebusit cu condimente si mai ales ceapa si rosii. Carne de porco a Alentejana este fara indoiala ceva ce n-ati mai mancat si probabil nici nu v-ati gandit la o asemenea asociere. Porcul este preparat intr-un sos de scoici inabusit cu ceapa si rosii, un adevarat regal gastronomic.


Pentru a vedea toata descrierea apasati aici

 

Retete din categoria Bucatarie portugheza

Reteta Caldo Verde

Caldo Verde este ciorba naţională portugheză în a cărei preparare se folosesc frunze de varză numită "couve gallega". Ea poate fi înlocuită de varza italiană care, la fel ca şi « couve gallega » trebuie să fie adaugată la ciorbă, după ce mai întâi se toacă foarte mărunt.

Reteta Feijoada – mancare din fasole rosie cu bucati de carne de porc

Feijoada este una dintre cele mai populare mâncăruri portugheze. În funcţie de regiunea în care se prepară capătă un gust diferit. Reţeta aceasta provine din regiunea de nord a ţării.

Reteta Bacalhau – cod ala Portugalia, preparat cu cartofi

În Portugalia codul uscat şi sărat constituie baza unui mare număr de mâncăruri. Indiferent de forma în care este servit, totdeaua portughezii îl preferă.

Urmariti-ne pe Facebook